История

1977  – Конструкторът и създател на STRiDA – Марк Сандърс, чиракува в „Ролс-Ройс” в Бедфорд, Великобритания.


Brand Story by Sand Painting

1980 – Сандърс дипломира машинно инженерство в „Империъл Колидж” в Лондон.

1981 – Сандърс започва работа в „Марс Корпорейшън”, като инженер-конструктор в отдела за вендинг системи, където остава до 1983 г.

1983 – Сандърс има просветление. Той осъзнава, че продуктите се нуждаят не само от добро инженерство, но и от естетика и човешко отношение.
Записва курс по инженерен дизайн, който се провежда съвместно от „Империъл Колидж” и „Кралския колеж по изкуствата“ в Лондон.

1984 – Сандърс проектира сгъваем велосипед, като част от обучението си.

1985 – Сандърс завършва работата по своя сгъваем велосипед.
Той завършва следдипломната си квалификация и получава наградата на Кралският колеж по изкуствата „Джорджето Джуджаро” в категория „Концептуални велосипеди”.
Прототип на STRiDAсе появява в „Утрешния свят” на „Би Би Си”.

1985  – Една статия, написана в „The Sunday Times”, води до среща с предприемача и бивш мениджър на „Грег Норман” – Джеймс Маршал. Започва проектирането и производството на инструментална екипировка.

1986  – Един производител от Глазгоу е избран за производството на велосипеда.
9-годишният син на директора на фабриката измисля името Strida, което се оказва по-доброто име в сравнение с тези, предложени от професионалистите!

1987  – Първите велосипеди STRiDAзапочват да слизат от производствената линия. Официалното им представяне се провежда в „Хародс” в Лондон.

1988 – STRiDAпечели всичките три британски награди за велосипедни иновации „Cyclex” (за: най-добър нов продукт, най-иновативен продукт, най-добър британски дизайн).
Производството се премества в Нотингам (мястото от, което произлизат велосипедите „Raleigh”).

1990 – Производството се премества в Португалия.

1992 – 25000 велосипеда STRiDA, Версия 1 са продадени към момента.

1993 – „British Technology Group (BTG) – компания, която лицензира и пуска в употреба на пазара медицински иновации и други британски технологии , поема контрола над правата за Strida.

1997 – Британската фирма „Roland Plastics”, закупува правата за STRiDA, Версия 2 и премества производството обратно във Великобритания. Версия 2 е пусната на пазара година по-късно.

2000STRiDA печели: Годишната награда за дизайн на списание I.D.; Наградата “Pittman” на списание „Sail”за иновации и безопасност, както и наградата „Продукт на хилядолетието” на British Design Council.
Стийдмън Бас от Бостън, САЩ, закупува правата за производство на STRiDA.
Заедно с Бил Бенет, Ерик Томас и Марк Сандърс, Бас започва разработването на STRiDA, Версия 3.

2002 – За да отговори на нарасналото търсене, Бас премества производството при тайванския производител „Ming Cycle”.
Версия 3 е пусната, като първата пратка от 2000 бройки е за Италия. „Ming Cycle” започва развитието на дистрибуторска мрежа в Корея, Япония, Холандия, Франция и САЩ.
„Ming Cycle” започва разработването на Strida Версия 5.

2006STRiDA Версия 3.2 получава наградата на „Fiestrai” за иновации.

2007  – Започва производството на STRiDA Версия 5, като същевременно получава наградата „TBEA”.
„Ming Cycle” закупува марката STRiDA и притежава изцяло правата върху интелектуалната собственост. Повече информация може да прочетете на сайта на компанията – www.mingcycle.com.tw

2008 – Създаден е STRiDA SD, сгъваем велосипед с 2 скорости.

2009 – Създадени са велосипедите STRiDA LT и STRiDA SX.

2010 – Създава се системата “QuickRelease” (Q / R) за бързо и лесно коригиране височината на седалката.

2012  – Започва производството на STRiDA EVO, велосипед с 3 скорости.

Strida дизайн

Външните разлики от предишните поколения на STRiDA не са твърде много, въпреки това , всяко следващо поколение има редица подобрения.

Strida дизайн

При проектирането на „STRiDA“ Марк първоначално е вдъхновен от дизайна на сгъваща се детска количка. Но при разглеждане на различните възможности за конструкцията, в крайна сметка не взима нищо като идея от количките. Сандърс казва, че обича думата elegance: за елегантност, грация, яснота, простота.